[...] ( 200-300 kcal ) o obserwujesz organizm/lustro, u Ciebie z kolei jest zaledwie około 3000 tysięcy. Nabial typu serki wiejskie/twaróg jest ok ( istnieją bardziej wartościowe źródła białka ) ale pamiętaj staraj się urozmaicać z rozsądkiem, czym większy wachlarz dostarczanych produktów tym korzystniej dla Ciebie, Twojego ciała, w ten sposób [...]
[...] :) na pewno dieta dobra nie jest, 1.Na twoim miejscu zmieniłbym ilość posiłków na 5 żeby każdy posiłek dostarczał dobrego białka ww i zdrowych tłuszczy., w śniadaniu brakuje źródła białka, z drugiego posiłku wyrzuć masło i ser, tuńczyka jedz max 3 razy w tygodniu. Jaja z kolacji proponuje wrzucić na śniadanie.W diecie za mało zdrowych tłuszczy, [...]
Nie pozostaje nic innego, jak starać się bazować na najtańszych źródłach składników odżywczych. Najdroższe są źródła białka, więc tutaj bym zwrócił szczególną uwagę. Wśród najtańszych wyróżnić należy: wątróbkę, żołądki, serca, udka z kurczaka, schab, szynka, jajka, nabiał. Na tych źródłach białka bym się skupił, tak aby dostarczyć te 1,5 grama na [...]
Dodam tylko, ze zamieniaj sobie czasem źródła białka, by nie dopadła Cie monotonia. Dodawaj duzo warzyw, szczególnie zielonych (sałata, brokuły, szparagi). Jedz tłuste ryby: łosoś, makrela. Tłuszcze uzywaj zamiennie: tran/oliwa z oliwek/orzechy (włsokie, migdały, pekan).
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
"faptycznie", ty nie jesz nic praktycznie przez godzinę. Zmniejsz troszkę białka w dwóch ostatnich posiłkach a dodaj coś do tego nr 4 bo koniecznie potrzebujesz jakiegoś źródła bialka zaraz po treningu. Ale dobrze, że potem jesz porządny posiłek.
[...] w swoim składzie. Białko roślinne nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów lub zawiera je w niedostatecznych ilościach. Trzeba więc bardzo starannie łączyć różne źródła białka roślinnego, aby zwiększyć jego wartość odżywczą. W celu zapewnienia odpowiedniego poziomu spożycia i przyswajalności białka przez organizm, należy spożywać 2-3 [...]
mleko nie jest dobrym źródłem węgli , co nie znaczy że nie należy je omijać ale 200-400ml 2 100% dziennie starczy pełno wartościowe źródła białka -jajka -twarogi -mięso -ryby -odżywki białkowe (zbędne są ale jak nie możesz w danym posiłku dac nic z tych rzeczy to warto zakupić zobacz w ilu posiłkach masz pełnowartościowe białko a i warto dodać [...]
[...] i inne owoce na redukcji ok, ale tak, żeby się mieściły w bilansie. To samo z serami. ALE - staraj się ograniczać nabiał do porcji 150g i nie traktuj go jako głównego źródła białka w diecie, raczej traktuj jako dodatek. Dieta wygląda jakościowo ok, ale nie wliczaj warzyw zielonych (i tych niektróych, które nie są zielone też;) Rozkład [...]
[...] warzywa są smaczniejsze i je urozmaicaj dodaj zdrowych tłuszczy 4. dodaj zdrowych tłuszczy jeśli chodzisz spać około 22 to dodaj jeszcze jeden posiłek składający zie ze źródła biąłka+zdrowe tłuszcze+ warzywa białka masz za dużo zmniejsz do ok 180g za mało tłuszczy, podbij je do ok 110 wegle zmniejszyłbym do ok 290g jak orzechów nie możesz to [...]
Zle zrodla bialka i tluszczy i wegli.Zyjesz na watpliwej jakosci nabiale, tluszczach ze slonecznika i znowu...nabialu. Nie jesz miesa, ryb, jajek, masla, oliwy, oleju kokosowego?
http://www.sfd.pl/html/23889/ L-karnityna jest dobra, ale gdy szlifujemy sylwetke przed zawodami, czyli wtedy gdy przy niewielkiej zawartosci tluszczu w organizmie, chcemy w miare bezpieczny sposob, uzyskac wyrazny zarys poszczegolnych grup miesniowych. Niemniej nawet wtedy l-karnityna sama w sobie jest malo skuteczna. Najwazniejsze to dieta i [...]
monkey-Dlaczego uwazasz,ze musi byc kurczak zamiast twarogu? Przeciez on ma tez inne zrodla bialka w diecie.A drugi posilek nie jest przedtreningowy,wiec nie widze problemu. Dlaczego zamiast 5 ma byc 15? Jak na posilek to 5 moze i nie duzo,ale w jego diecie jest dostateczna ilosc tluszczy.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
1. ok 2. ujdzie, masło jak już to prawdziwe bo to bym wyrzucił 3. ok, ale więcej białka 4. brak źródła białka 5. wywal oliwę 6. tutaj możesz dorzucić tłuszczy Zmieniony przez - OzzyMG w dniu 2013-08-12 14:54:38
Po 1. Wyliczyć dokładnie zapotrzebowanie kaloryczne. 2. Zapoznać się z indeksem glikemicznym (stopień przetworzenia żywności,im mniejszy tym lepiej) danych produktów. Dodać jakiś spalacz. Źródła białka powinieneś czerpać najlepiej z: jaj, piersi kurczaka, sera twarogowego chudego/granulowanego, wołowiny. Tłuszcze: orzechy włoskie, oliwa z oliwek. [...]
[...] to niekoniecznie, bo ja wiem jak się produkuje kurczaki i na samą myśl mi się niedobrze robi:/ indyk podobnie, ten to wręcz śmierdzi, jak matka czasem robi to uciekam z domu, bleeee, same hormony i toksyny. chodzi mi raczej o źródła białka niezwierzęcego, może jakaś fasolka ma go więcej niż inne, nie wiem, jakieś patenty każdy ma,podzielcie się:)
[...] masz na ok 1800 kcal. takich ilości marchwi nie wliczamy (choć tu dobrze chciałaś, bo to warzywo korzeniowe ;-) ). Fasolki szparagowej również nie wliczamy. Posiłek 1 i 4 bez węglowodanów złożonych - dlaczego? każdy nasz posiłek powinien składać się ze źródła białka, węglowodanów złożonych oraz zdrowych tłuszczy. Trenujesz? ćwiczysz? biegasz?
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Jestem zdziwiony trochę komentarzem ,,brak źródła białka", gdyż ilość białka w każdym posiłku jest zbliżona. Jeżeli faktycznie ktoś się lepiej zna i tak jest to mogę uzupełnić w tych posiłkach białko, koktajle w proszku. (serwatkowo-sojowy)
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Jest zbliżona, lecz nie ma źródła białka zwierzęcego - w kaszy masz 20g białka, lecz jest to białko roślinne i spożywane osobno nie posiada pełnego aminogramu